Házasságkötés

FőoldalMi a teendőm?Házasságkötés

Szeretettel kérjük a jegyespárt, hogy személyesen jelentkezzen a plébániahivatalban az esküvői időpont, nászmise kérése, a jegyesoktatás és a részletek megbeszélésére legkésőbb három hónappal az esküvő előtt. A házasságra való készület több alkalomból álló jegyesbeszélgetés keretében történik, egyeztetett időpontokban.

Szükséges adatok és iratok:

  • jegyesek neve, vallása, lakcíme
  • születési és keresztelési adataik
  • szüleik neve, vallása, lakcíme
  • tanúk neve, vallása, lakcíme, igazolás a lakcím szerinti illetékes plébániáról, hogy tanú tisztséget betölthet
  • telefonszám, e-mail cím

Az anyakönyvezéshez szükséges iratok beszerzése a jegyesek vallása szerint eltérő:

  • Ha mindkét jegyes római katolikus vallású: szerezzék be keresztlevél másolataikat a keresztelési plébániákon (amennyiben nem a Szent Imre plébánián keresztelték), melyek ne legyenek 3 hónapnál régebbi keltezésűek az esküvőre való bejelentkezéshez képest. Ezt követően, kérjék ki a lakóhelyük szerint illetékes plébánián a házasságkötési engedélyt (elbocsájtó). Ha valamelyikük plébániánk területén lakik, természetesen nincs szükség ilyen engedélyre. Ha nem plébániánkon történik a jegyesoktatás, a jegyespár a felkészítő paptól hozzon erre vonatkozó igazolást.
  • Ha az egyik jegyes keresztény, de nem római katolikus vallású: (vegyes-vallás esete) a nem római katolikus jegyes, vallása szerint, igazolást szerezzen be a keresztelés tényéről. A jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)
  • Ha az egyik jegyes nem keresztény vallású, vagy kereszteletlen: (valláskülönbség esete) a jegyesoktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel, és azt mellékelve az Egyházi Hatóságtól engedélyt kér a házasságkötéshez. Már a jelentkezéskor kell tisztázni e kérdést, mert az engedély beszerzésének időszükségletét – kb. 1 hónap – figyelembe kell venni az esküvő kitűzési időpontjánál. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása)
color
https://koroshegy.plebania.hu/wp-content/themes/Hazel/
https://koroshegy.plebania.hu/
#c1c1c1
style1
default
Bejegyzések betöltése...
/honlapok/bodomsz/koroshegy.plebania.hu/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
off
off